Het ras

Herkomst van de dalmatische hond


Volgens de FCI komt de dalmatische hond uit Kroatië, maar dit wordt in vraag gesteld. In de piramides in Egypte werden wandtekeningen terug gevonden van gespikkelde honden. Ook zijn er beweringen dat de hond uit India afkomstig is, vandaar de bijnaam Bengaalse Brak.


Verschillende benamingen van de dalmatische hond


Dalmatiër, dalmaat, dalmatische hond, dalmatinac, rijst met krenten hond (zwart), krentenbrood, rijst met rozijnen hond (leverkleurig), Bengaalse brak.



Rasgroep van de dalmatische hond


De dalmaat behoort tot de lopende en zweethonden in rasgroep 6, maar heeft in tegenstelling van zijn collega’s in deze rasgroep minder jachtinstinct.



Geschiedenis van de dalmatische hond


Deze honden liepen vroeger mee naast de koets en bewaakten de stallen. Later werden ze ook bij de brandweer gebruikt om mensen te waarschuwen dat de brandweer in aantocht was en de brandweer te begeleiden.


 

Rasstandaard van de dalmatische hond


Het hoofd is lang en de schedel is vlak, er is een uitgesproken stop en de snuit is lang en krachtig. De lippen zijn droog en bevatten voldoende pigment. De neusspiegel is zwartkleurig bij de zwartbevlekte honden en leverkleurig bij de bruinbevlekte honden. De ogen staan tamelijk ver uit elkaar en zijn groot, ze hebben een donkere (bij zwart) of barnsteenachtige (bij leverbruin) kleur. Rondom de ogen bevindt er zich pigment dat heel het oog moet omsluiten. Hij heeft een vloeiende en ritmische gang dat vrij ruim uitloopt. De passen zijn lang en er komt een stevige stuwkracht vanuit de achterhand.



Grootte van de dalmatische hond


Reuen: 56 cm – 61 cm schouderhoogte


Teven: 54 cm – 59 cm schouderhoogte



Gewicht van de dalmatische hond


Dit ras weegt tussen 25 tot 35 kg.



Vacht van de dalmatische hond


De vacht van de dalmatiër is kortharig en deze heeft geen ondervacht. Twee kleuren van vlekken kunnen onderscheiden worden, namelijk zwart op wit en bruin op wit. Het bruin is dan leverkleurig. De bevlekking op het lijf is groter dan de bevlekking op het hoofd en ledematen. De vlekken op het lijf hebben de grote van een twee eurostuk. Dalmaten hebben veel last van verharen, ze verliezen het ganse jaar door korte stugge haartjes die overal op en inkruipen. Door de stevigheid en doordat de haartjes zo kort zijn is het zeer moeilijk ze overal te verwijderen, de hond is niet echt geschikt voor mensen die op orde en netheid staan.


Omdat ze geen ondervacht hebben zijn ze niet geschikt voor een verblijf buiten in een kennel, ook al is daar een nachthok, ze kunnen de koude en eenzaamheid moeilijk doorstaan.


 

Karaktereigenschappen van de dalmatische hond


Deze honden zijn vrij intelligent en hebben een groot aanpassingsvermogen. Zij mogen geen angst of agressie vertonen. Echte wakers zijn het niet maar ze waken graag over hun territorium en ze zijn zeer alert. Dalmatiërs willen graag van alles op de hoogte zijn, ze zijn zeer nieuwsgezind. Graag hebben ze gezelschap van mensen, kinderen en andere dieren. Voor de allerkleinste kinderen zijn ze vaak iets te speels en onstuimig, maar wanneer ze opgroeien samen met kinderen passen zij zich goed aan. Graag dagen deze honden hun baasjes wel eens uit, ze hebben dan ook een consequente opvoeding nodig. Er wordt wel eens gezegd dat deze honden Oost Indisch doof zijn, ze horen dus enkel wat ze graag willen horen. Ze houden ervan wanneer ze mensen kunnen plezieren met hun grappige vertoningen, het zijn soms ware circusartiesten. Leergierigheid siert hen en ze leren ook zeer snel, vaak doen ze ook alsof ze een bevel plots ‘vergeten’ zijn.  Deze honden hebben een lieve en vriendelijke uitstraling en worden daardoor vaak opgemerkt door voorbijgangers.


 

Beweging en spel van de dalmatische hond


De dalmaat heeft heel wat beweging nodig, met een korte wandeling per dag zijn zij niet tevreden. Wel kan je hen plezieren met lange wandelingen, meelopen met de fiets, apporteerspelletjes, agility, canicross, zwemmen en andere sporten.



Weetjes van de dalmatische hond


Dalmatiërs kunnen lachen, zij trekken dan hun bovenlip op en ontbloten heel hun gebit. Dit is een uiting van onderdanigheid of vriendelijkheid. Vaak schrikt het mensen af en wordt het gezien als een sein van agressie, dit is dus niet zo.


Door hun afhangende oren hebben ze soms last van een oorontsteking of oormijt, het is dus gewenst dat de oren goed gecontroleerd en verzorgd worden.


 

Voorbeelden van enkele rasfouten van de dalmatische hond


Enerzijds of beiderzijdse doofheid, kopvlekken of platen, lemonkleurige of blauwkleurige vlekken, blauwe ogen, piratenoog of monocle, knikstaart, zwarte en bruine vlekken op 1 hond, het missen van 1 teelbal (reuen),… .


Met deze honden is het uitgesloten om ze voor de fokkerij te gebruiken, maar ze zijn zeer geschikt als gezinshond (indien ze niet beiderzijds doof zijn), het beoefenen van een sport of discipline.



Tot slot


Ten tijde van de films 101 en 102 (echte) Dalmatiërs zijn er veel Dalmatiërs gefokt, iedereen wilde wel zo’n mooie, lieve, slimme hond. Maar denk erom dat het in werkelijkheid niet de honden zijn die je in de film te zien krijgt, ze zetten geen koffie, laten het bad niet vol lopen enzovoort.


Schaf deze hond niet aan om uw kinderen te plezieren met een cadeautje, deze keuze kan nadelig zijn voor het kind, gezin en vooral de hond.


Het zijn honden die een consequente opvoeding nodig hebben, veel beweging moeten hebben en niet de ganse dag alleen moeten blijven in huis want dan gaan ze zich gauw vervelen en bijten ze dingen stuk.


Ze hebben allemaal hun eigen karakter en willetje waar je als baas moet mee kunnen omgaan. Maar als ze eens je vriend zijn dan blijven ze dat ook voor hun ganse leven!


Indien je interesse hebt in een Dalmatische Hond ga dan te rade bij een ervaren, erkende fokker die fokt volgens de regels van de club waar hij bij aangesloten is. Ga kijken bij hem/haar en maak kennis met de honden, deze mensen zullen je eerlijk vertellen over het ras en staan na eventuele aankoop altijd ter beschikking van jou indien er toch problemen mochten opduiken.


De pups worden gehoor getest op 6 weken (BAER – test), hebben een erkende FCI stamboom, zijn gechipt, gevaccineerd, enkele malen ontwormd en hebben een Europees paspoort.




Met dank aan Mr Van Mol, Mvr Van Vlodrop, Mvr Vermeulen en Mvr Vandendael.



Referenties: wikipedia, hondenencyclopedie online, hondencentrum, NCDH en erkende fokkers van de Dalmatische hond